SEARCH

Kulinarne wspomnienie lata

Kulinarne wspomnienie lata

Niedawno skończyło się lato, a my już za nim tęsknimy. Na szczęście zawsze możemy je choć na chwilę przywołać ponownie do naszej kuchni. Stwórzmy pełne kolorów i aromatów dania, dodajmy egzotyczny składnik, a nawet połóżmy na talerzu kwiaty! A potem, ciesząc się pysznym smakiem potraw, oglądajmy zdjęcia i opowiadajmy sobie wakacyjne przygody – radośnie wspominajmy lato!

Słońce, podróże, beztroska, zabawa i wspaniałe smaki – właśnie za to kochamy najcieplejszą porę roku. To także czas radosnych spotkań z bliskimi i znajomymi – imprez w ogrodach i wesołego grillowania. Kiedy się kończy chętnie wracamy myślą do tych chwil i uśmiechamy się do wspomnień. Na szczęście są sposoby, by je znów przywołać! Wystarczy szczypta dobrego humoru i odpowiednie towarzystwo. Zaprośmy więc rodzinę i przyjaciół, zróbmy pokaz wakacyjnych zdjęć i filmów, opowiadając sobie przy tym nawzajem wesołe przygody. Zadbajmy też o odpowiednie dekoracje, np. kolorowe miniparasolki w szklankach. Możemy także zaprosić gości do kulinarnej zabawy i wspólnie przygotować potrawy, które kojarzą się z latem. Nie martwmy się, że zniknęły już typowe dla niego produkty. Także inne przysmaki mogą nadać letni klimat naszym daniom. Pomarańczowa jak kula zachodzącego słońca dynia, przywodzące na myśl letnią łąkę aromatyczne zioła, złociste, zbożowe makarony albo przenoszące nas w dalekie kraje egzotyczne przyprawy i składniki. Wystarczy odrobina wyobraźni!

Makaron – inspirujący powrót lata na stół

Zabawne kokardki, urocze rurki, zakręcone świderki, przypominające wakacje muszelki i fale… 1000 inspiracji do tego, by zaprosić lato do naszej kuchni dostarczą niezliczone makaronowe kształty połączone z kolorowymi warzywami czy egzotycznymi dodatkami, np. krewetkami. Aby w pełni cieszyć się jego powrotem na stół wybierzmy składniki wysokiej jakości. Na przykład makarony Lubella – powstają z najwyższej jakości pszenicy, dzięki czemu są należycie twarde i doskonale sprężyste. Jednocześnie specjalny proces suszenia gwarantuje, że po ugotowaniu nie skleją się, zachowają swój piękny kolor i wyjątkowy smak. Dzięki nim nasze kulinarne wspomnienie lata będzie naprawdę pyszne!

Propozycją od Michała „Magiel” Myszkiewicza, eksperta kulinarnego marki Lubella są dwie smaczne potrawy: wesołe makaronowe kokardki połączone z krewetkami i kwiatami cukinii oraz urocze mini pióra z kolorowymi dodatkami – zieloną fasolą i czerwonymi pomidorkami oraz ze smakowitą fetą.

Makaron Lubella Kokardki z krewetkami i kwiatami cukinii

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Kokardki 1 opakowanie

• krewetki tygrysie 20 sztuk

• kwiaty cukinii 12 sztuk (lub cukinia pokrojona w cieniutkie paseczki)

• pomidorki wiśniowe 250g

• czosnek 3 ząbki

• cytryna 1 sztuka

• koperek do dekoracji

• olej rzepakowy

• masło 40g

• sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.

2. W międzyczasie…

Wyjmij ze środka kwiatów cukinii pręcik kwiatowy, który jest gorzki i brudzi. Na dużej, mocno rozgrzanej patelni z olejem, przesmaż krewetki po minucie z każdej strony. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, pomidorki wiśniowe i kwiaty cukinii (lub cukinie pokrojoną w paseczki). Makaron dodaj do patelni z krewetkami. Podlej kilkoma łyżkami wody pozostałej z gotowania makaronu i gotuj około minuty.

3. To już prawie meta!

Dodaj masło pokrojone w kostkę, sok z cytryny i mieszaj energicznie tak, by powstał sos (jeśli jest zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę wody). Dopraw solą i pieprzem, udekoruj koperkiem i podawaj.

Brawo! Powstało pyszne danie. Skosztuj!

Makaron Lubella Mini Pióra z zieloną fasolą, fetą, pomidorkami wiśniowymi

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Mini Pióra 1 opakowanie 400g

• ser feta 300g

• drobna, zielona fasolka szparagowa 300g

• pomidorki wiśniowe 300g

• czosnek 1-2 ząbki

• bazylia 1 pęczek

• natka pietruszki 1 pęczek

• pestki z dyni 50g

• ocet z białego wina 30ml

• oliwa extra vergine 150ml

• sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź.

2. W międzyczasie…

Fasolkę szparagową gotuj 3 min i schłodź w wodzie z lodem, a następnie pokrój na 2-3 cm kawałki. Pestki z dyni upraż na suchej patelni – ok. 10 minut, cały czas mieszając. Zioła grubo posiekaj. Pomidory przekrój na pół, czosnek posiekaj i dodaj do oliwy z octem, solą, pieprzem i połową ziół. Dodaj fasolkę, makaron i całość wymieszaj.

3. To już prawie meta!

Rozłóż na cztery talerze, posyp pokruszoną fetą, resztą ziół i pestkami dyni.

Brawo! Spróbuj jakie pyszne!

KUCHENNE TRIKI

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella podpowiada też jak sprytnie i smacznie wykorzystać pancerzyki krewetek oraz jak łatwo najlepiej rozdrobnić czosnek.

– Z pozostałości krewetek (pancerzyków) można zrobić pyszny olej do dekoracji, który doskonale podkreśla smak różnych potraw z owocami morza. W tym celu należy usmażyć je w rondelku na bardzo mocnym ogniu, na oleju. Następnie dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, chilli i kilka ziaren kolendry. Smażyć ok. 1 – 2 min., zalać olejem tak, by pancerzyki były zakryte i zagotować. Zostawić na noc. Po nocy należy odsączyć olej z pozostałych składników i wstawić do lodówki, gdzie możemy go przetrzymywać do miesiąca.  – podpowiada kucharz. – Z kolei czosnek najłatwiej rozdrobnić zgniatając go najpierw mocno nożem, następnie siekając drobno i rozcierając ze szczypta soli – używając płaskiej strony noża.

You May Also Like

Leave a Reply