Uwielbiasz kuchnię arabską? Jeśli tak, to może spróbuj przygotować pizzę z zatarem? Szczególnie, że w tym miesiącu świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Polecamy smakowity przepis Moniki Jabnouni, która wraz ze swoim mężem Tunezyjczykiem mieszka, pracuje i gotuje w Wielkiej Brytanii i wielokrotnie miała okazję zajadać się pysznymi manakish czyli plackami drożdzowymi z warstwą zataru. Stąd właśnie powstał pomysł, by zamiast tradycyjnej pizzy, zrobić to danie nieco inaczej. Wyszło bosko – polecamy, będziecie zaskoczeni!
Pizza
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
0,3 litra ciepłej ale nie gorącej wody (dolewaj powoli) 1 łyżka margaryny lub masła
1 jajko
1 łyżeczki soli
25g drożdży (jeśli suche to 8-9g)
1,5 łyżeczki cukru
Zatar jest mieszanką przypraw, zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i tzw. zielone zioła (tymianek, majeranek, oregano). Pochodzi z krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu, Armenii. Jeśli nie masz gotowego zataru , który po prostu mieszasz z oliwą z oliwek na pastę, możesz go samodzielnie zrobić! Podstawowym składnikiem jest tymianek, do którego dodaj m.in. sezam, sumak, kumin, kolendra.
Wykonanie:
– połącz wszystkie składniki
– wyrób jednolite, sprężyste i lśniące ciasto bez grudek i widocznych składników
– nakryj ściereczką i odstaw w spokojne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 0,5 – 1 h. – ciasto podziel na 4 części
– z części uformuj okrągłe cienkie placki (lub nieco grubsze, jeśli tak wolisz)
– rozwałkuj je na papierze do pieczenia
– każdy placuszek posmaruj cieniutko pastą z zataru i oliwy
– posyp placki serem żółtym a następnie dodaj ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe i czarne oliwki (liczy się prostota)
– włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (250 st. C + termoobieg),
– piecz przez 8-10 minut ( czas zależy od grubości) do lekkiego zrumienienia brzegów.
Uwaga! Placki zbyt długo pozostawione w piekarniku staną się twarde i wysuszone, więc polecam zaglądać. W czasie pieczenia na placuszkach powstaną apetyczne bąble świadczące o wyrastaniu ciasta.
Smacznego!
Leave a Reply