SEARCH

Kulinaria

Cucina italiana: Najpopularniejsze specjały kuchni włoskiej

Kulinaria 28 sierpnia, 2017 0 Comments

Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych dań dowiemy się, że nasze dotychczasowe pojęcie o cucina italiana to zaledwie wierzchołek góry lodowej nieodkrytych dotychczas kompozycji smakowych. read more

Bądź włoskim szefem kuchni w swoim własnym domu

Kulinaria 2 grudnia, 2016 0 Comments

Kuchnia Italii to prawdziwe królestwo smaków. Proste składniki tworzą tu dania o niebywałym aromacie i wyglądzie. Nie bez powodu włoskie restauracje przyciągają tłumy klientów głodnych nowych wrażeń kulinarnych. Dziś najlepsze produkty, przepisy oraz wiedza o Włoszech są rozpowszechnione w Polsce i pozwalają nam gotować jak wybitni włoscy szefowie kuchni w zaciszu własnych domów.

read more

Włoska egzotyka na talerzu

Kulinaria 9 listopada, 2016 0 Comments

Uwielbiamy Włochy za świeżość produktów, różnorodność i przede wszystkim smak tamtejszych potraw. Coraz chętniej przenosimy ten klimat do swoich domów, chcąc przywołać zbliżony nastrój i efekt smakowy serwowanych dań. Szeroka gama produktów dostępnych na polskim rynku daje nam taką możliwość. Dziś nie trzeba wyjeżdżać za granicę, by typowo włoskie dodatki zagościły na naszych talerzach.

read more

Kuchnia polska w nowym wydaniu

Kulinaria 21 czerwca, 2016 0 Comments

Z pokolenia na pokolenie wszystkie kuchnie świata przeżywają ewolucję, która w dużej mierze polega na łączeniu ze sobą smaków świata lub tradycji z elementami nowoczesności. W gastronomi pierwszy z tych trendów nazywany jest kuchnią fushion. Coraz częściej wielu kucharzy na całym świecie skłania się również ku drugiemu z nurtów i próbuje odświeżyć oraz ożywić tradycje kulinarne. Dzieje się tak między innymi w restauracji w Zamku Topacz, prowadzonej pod okiem wybitnego szefa Rafała Borysa. Tutaj kuchnia polska odkrywana jest na nowo – przeżywa kulinarne odrodzenie. read more

Oliwa z oliwek Extra Vergine od Olitalia – włoska gwiazda wśród oliw

Kulinaria 29 marca, 2016 0 Comments

Oliwa z oliwek – nieprzypadkowo cieszy się popularnością nie tylko w krajach basenu Morza Śródziemnego, ale na całym świecie. Biorąc pod uwagę smak oraz właściwości zdrowotne, wszystkie inne tłuszcze roslinne wypadają w porównaniu z nią blado. Z najlepszych gatunkowo oliwek, dojrzewających w gorącym Słońcu, powstała Oliwa z oliwek Extra Vergine od Olitalia, która wkroczyła na polskie salony wprost z Italii, znanej z produkcji najlepszych oliwek na świecie. read more