Kiedy za oknem coraz brzydsza pogoda, chętnie wracamy myślami do minionych wakacji. Dobrym pomysłem na przywołanie tych wspomnień jest sięgnięcie do kulinarnych tradycji z różnych zakątków Europy. Oprócz poprawy humoru i samopoczucia mogą też dostarczyć wiele dobrego naszemu organizmowi. read more
Tempo wzrostu konsumpcji ryb na świecie już dwukrotnie przewyższa tempo wzrostu liczby ludzi. Średnio każdy zjada ponad 20 kg ryb rocznie. Szacuje się, że stanowią one ważne źródło białka dla 3,2 mld osób. W Polsce ryby jemy mniej chętnie – blisko 12 kg rocznie, w dużej mierze ze względu na cenę. Najczęściej wybieramy śledzia, łososia i ryby białe. Ważne, żeby konsument wiedział, skąd pochodzi dana ryba i czy została połowiona w sposób zrównoważony – podkreślają eksperci. Obecnie już nawet co trzecia ryba jest poławiana w sposób nielegalny. read more
Jak wynika z badań ponad 96% Polaków regularnie spożywa pizzę, jednak jedynie 20% przygotowuje ją samodzielnie. Najbardziej lubimy pizzę z dodatkiem sera, sosu pomidorowego, pieczarek i szynki, chociaż dużą popularnością cieszą się również salami, kurczak, cebula i pomidory. Coraz częściej organizowane są w Polsce festiwale i spotkania, dedykowane tej tradycyjnej włoskiej potrawie. 9 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy, w który zaangażowała się ogromna liczba restauracji i szefów kuchni. Jeżeli nie skorzystaliśmy z ich bogatej oferty, wciąż mamy szansę, aby uroczyście uczcić imieniny Pizzy! Jak to możliwe?
Ma setki form, kolorów i rodzajów oraz jest bazą wielu dań – tych popularnych na całym świecie, jak i lokalnych, w których łączy się z regionalnymi przysmakami. Znają go, lubią i jedzą niemal wszyscy – bez względu na wiek, płeć i pochodzenie – na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Inspiruje zarówno domowych smakoszy, jak i mistrzów kuchni. Makaron, bo o nim mowa, ma nawet swoje święto – 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z czym podaje się ten przysmak w różnych zakątkach świata? Jak się go przyrządza? Pokazali nam to kucharze z 5 różnych krajów, którzy stworzyli pyszne dania inspirowane regionalnymi przysmakami swojego kraju i znakomitym, polskim makaronem. Każdy z nas może je z łatwością przyrządzić w swojej domowej kuchni! read more
Kuchnia polska to przede wszystkim różnorodność. Przez stulecia kształtowana była przez wpływy wschodnie, niemieckie, francuskie i żydowskie. Istnieje kilka flagowych potraw, które są jej znakiem rozpoznawczym: pierogi, gołąbki, kotlet schabowy i rosół. Jednak największa siła drzemie w potrawach regionalnych. read more